Aan de vooravond

Speeldata in Theater Orpheus

dinsdag 13 april 2021              om 20.00 uur (première)

woensdag 14 april 2021         om 20.00 uur

donderdag 15 april 2021        om 20.00 uur 

vrijdag 16 april 2021                om 14.00 (matinee)

vrijdag 16 april 2021                om 20.00 uur 

dinsdag 4 mei 2021                 om 21.00 (Theater na de Dam)

Locatie

Theater Orpheus, Apeldoorn 

Kaartverkoop

Regie en coproducent Jori Hermsen

Producent Mirjam Barendregt (Theater Orpheus)

Tekst Eli Asser

Spel Bas Keijzer, Jessica Zeylmaker, Lester van Olffen, Peter Boven en Emma Remmelts

Ensemble Anja Rouwendal, Anne Velten, Arne Jansen, Charlene Berkhout, Daniella Esbach, Dunja van der Velde, Esmee de Gans, Esmee van Sonsbeek, Gerda de Jong, Isabelle Dieperink, Isabelle Schoorl, Isa Cocco, Ilse Anne Rottier, Jade van Zuilichem, Jet Witter, Kiara Dispa, Kiki Bazuine, Lela Kwakernaak, Lena Jongewaard, Manouk Zandvliet, Marjolein den Boer, Micky Bruins, Rhodé Gerrits en Ties van Duinkerken.

Scenografie Trudy Hekman

Kostuums Jessica Zeylmaker

Lichtontwerp Uri Rapaport

Regieassistent Elize Kuiper

Productieassistent Irene de Haan

Choreografie Sophia van der Putten

Zang coaching Melissa Vos

Muziek o.a. Tonny Eyk

Moderator randprogramma Beyke Goris

Adviezen Joosje Asser

Techniek Theater Orpheus

Publiciteit Patricia van der Meulen en Patricia Gillet (Theater Orpheus)

Financiële administratie Karin Nijhuis (Theater Orpheus) 

Fotografie poster/flyer Sven Scholten

Teaser Hard Zout

Met dank aan alle medewerkers van Theater Orpheus, de familie Asser, Theater Vooropleiding Amersfoort en al onze vrijwilligers

 JoriHermsenProducties in coproductie met Theater Orpheus

Je bent verpleger in een joodse psychiatrische inrichting en je weet dat de Duitse bezetter op het punt staat de patiënten op te halen voor deportatie naar Auschwitz. Wat zou jij doen? Vluchten of blijven? Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen?

Een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch' aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring, ruim een halve eeuw geleden.

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922 - 2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de vooravond.

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi's, staat de verpleging voor de keuze of ze moeten vluchten, of meegaan met de patiënten naar een onbekende bestemming. Komedieschrijver Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Net als circa 150 andere personeelsleden en 80 patiënten. Bijna 1300 patiënten, onder wie veel kinderen, en 50 verpleegkundigen werden onder erbarmelijke omstandigheden weggevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Geen van hen is teruggekeerd. Van het overige weggevoerde personeel hebben waarschijnlijk slechts veertien mensen de kampen overleefd. 

Dit toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, is nog nooit in Apeldoorn opgevoerd.

In 2021, 76 jaar na de bevrijding, is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Het verhaal moet, ook of misschien wel juist in deze tijd, nog steeds verteld. Bovendien worden wij niet allemaal voor zulke ingewikkelde keuzes gesteld in ons leven… of het nu gaat om leven of dood, of de toekomst van onze (klein)kinderen. Schouwburg Orpheus en Jori Hermsen Producties hebben de handen ineen geslagen om deze productie in 2021 te brengen.

APE_LOGO_kleur.jpg
Unknown.png
140217_TD_theater_na_de_dam_beeldmerk_on
logo.jpg
logo gravin.png
Provincie Gelderland.png
VFonds logo.jpg
download.png

Contactinformatie

bezoek adres: 

Eemplein 75, 3812 EA, Amersfoort

correspondentie adres:

Stichting Jori Hermsen Producties

Nooitgedacht 27, 3701 AL, Zeist

www.jorihermsenproducties.nl

KvK: 32123846

IBAN zakelijk: NL38 RABO 0134 9769 08

BTW: 818007035B01

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

#tags: 

locatietheater, teksttoneel, theaterproducent, talentontwikkeling, Theater Vooropleiding Amersfoort, TVA, workshops, improvisatie, TVA, HKU, Artez, Toneelacademie Maastricht, AHK, Theater Orpheus, Amersfoort, Utrecht, Zeist, Amsterdam, Weesp, Apeldoorn, TVAjaargang, TVAorientatiecursus.

CRKBO_Instelling.jpg

© 2020 Jori Hermsen Producties

Aan de Vooravond Portret (LR) - Credits

fotograaf: Sven Scholten