top of page

Aan de vooravond

Speeldata in Theater Orpheus

10 juli 2021 20.00

11 juli 2021 20.00

12 juli 2021 20.00

13 juli 2021 20.00

meer data volgen!

Locatie

Theater Orpheus, Apeldoorn 

Kaartverkoop

Regie en coproducent Jori Hermsen

Producent Mirjam Barendregt (Theater Orpheus)

Tekst Eli Asser

Spel Bas Keijzer, Jessica Zeylmaker, Lester van Olffen, Peter Boven, Emma Remmelts en Marjolein den Boer.

Ensemble registratie: Anne Velten, Julia Zandvliet, Isabelle Dieperink, Kiki Bazuine, Lela Kwakernaak, Lena Jongewaard, Manouk Zandvliet en Rhodé Gerrits.

Ensemble live voorstellingen juli 2021: Anne Velten, Julia Zandvliet, Juliette van Emmerik, Kiki Bazuine, Lela Kwakernaak, Lena Jongewaard, Manouk Zandvliet en Selene Vaartjes. 

Ensemble live voorstellingen september 2021: Anne Velten, Julia Zandvliet, Juliette van Emmerik, Kiki Bazuine, Leah Sok, Lena Jongewaard, Minne de Boer, en Selene Vaartjes. 

Scenografie Trudy Hekman

Kostuums Jessica Zeylmaker

Lichtontwerp Uri Rapaport

Regieassistent Timo Lourens (2021) Elize Kuiper (2020)

Productieassistent Irene de Haan

Choreografie Sophia van der Putten

Zang coaching Melissa Vos en Irene de Haan

Muziek o.a. Tonny Eyk en Erik Woltmeijer

Moderator randprogramma Beyke Goris

Adviezen Joosje Asser

Techniek Theater Orpheus

Publiciteit Patricia Gillet (Theater Orpheus)

Financiële administratie Karin Nijhuis (Theater Orpheus) 

Fotografie poster/flyer Sven Scholten

Met dank aan alle medewerkers van Theater Orpheus, de familie Asser, Marianne Verhoeff, Theater Vooropleiding Amersfoort en al onze vrijwilligers

 JoriHermsenProducties in coproductie met Theater Orpheus

Je bent verpleger in een joodse psychiatrische inrichting en je weet dat de Duitse bezetter op het punt staat de patiënten op te halen voor deportatie naar Auschwitz. Wat zou jij doen? Vluchten of blijven? Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen?

Een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch' aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring, ruim een halve eeuw geleden.

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922 - 2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de vooravond.

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi's, staat de verpleging voor de keuze of ze moeten vluchten, of meegaan met de patiënten naar een onbekende bestemming. Komedieschrijver Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Net als circa 150 andere personeelsleden en 80 patiënten. Bijna 1300 patiënten, onder wie veel kinderen, en 50 verpleegkundigen werden onder erbarmelijke omstandigheden weggevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Geen van hen is teruggekeerd. Van het overige weggevoerde personeel hebben waarschijnlijk slechts veertien mensen de kampen overleefd. 

Dit toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, is nog nooit in Apeldoorn opgevoerd. In 2021, 76 jaar na de bevrijding, is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Het verhaal moet, ook of misschien wel juist in deze tijd, nog steeds verteld. Bovendien worden wij niet allemaal voor zulke ingewikkelde keuzes gesteld in ons leven… of het nu gaat om leven of dood, of de toekomst van onze (klein)kinderen. Schouwburg Orpheus en Jori Hermsen Producties hebben de handen ineen geslagen om deze productie in 2021 te brengen.

APE_LOGO_kleur.jpg
Unknown.png
janicewalkerfonds-diapositief-800x400.pn
Vel_remem.jpg
140217_TD_theater_na_de_dam_beeldmerk_on
theater-orpheus.jpg
JHProducties logo - zwart transparant-03
logo.jpg
logo gravin.png
Provincie Gelderland.png
VFonds logo.jpg
download.png
Frank van der Wal fonds.png
bottom of page