Aan de Vooravond

 JoriHermsenProducties in coproductie met Theater Orpheus

Speeldata

première  woensdag 15 april  20.00 2020

maandag 20 april  20.00 2020

dinsdag 21 april 20.00 2020

maandag 4 mei 21.00 2020

Locatie

Theater Orpheus, Apeldoorn 

kaartverkoop

Een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser (Amsterdam, 1922 – 2019) over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch' aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz. Een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring, ruim een halve eeuw geleden.

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922 - 2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de vooravond.

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi's, wikken de verplegers of ze zullen vluchten, of meegaan met de patiënten naar Auschwitz. Komedieschrijver Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Het echtpaar Asser overleefde de oorlog, alle patiënten werden vergast.

Dit toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, nog nooit in Apeldoorn opgevoerd. In 2020, 75 jaar na de bevrijding is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Het verhaal moet, ook of misschien wel juist in deze tijd, nog steeds verteld. Bovendien worden we niet allemaal voor ingewikkelde keuzes gesteld in ons leven… of het nu gaat om leven of dood, of de toekomst van onze (klein)kinderen. Schouwburg Orpheus en Jori Hermsen Producties hebben de handen ineen geslagen om deze productie in 2020 te brengen.

Regie Jori Hermsen

Tekst Eli Asser

Spel Bas Keijzer, Jessica Zeylmaker, Lester van Olffen, Peter Boven en Emma Remmelts.

Figuratie, dans en zang o.a. Esmee de Gans, Irene Hogervorst, Koen Verheijen, Manouk Hooimeijer, Marjolein den Boer, Ovide van der Vlist, Shay Dudok, Yael Aerts.

Scenografie Trudy Hekman

Kostuums Jessica Zeylmaker

Lichtontwerp Uri Rappaport

Regieassistent Elize Kuiper

Choreografie Sophia van der Putten

Zang coaching Melissa Vos 

Fotografie en grafisch ontwerp Mascha Hendriks

Met dank aan de familie Asser, TVA en al onze vrijwilligers.

APE_LOGO_kleur.jpg
Unknown.png
140217_TD_theater_na_de_dam_beeldmerk_on

Contactinformatie

stichting Jori Hermsen Producties

Grote Haag 51, 3811 HH, Amersfoort

info@jorihermsen.nl

www.jorihermsenproducties.nl

KvK: 32123846

IBAN zakelijk: NL38 RABO 0134 9769 08

BTW: 818007035B01

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

#tags: 

locatietheater, teksttoneel, theaterproducent, talentontwikkeling, workshops, improvisatie, TVA, HKU, Artez, Toneelacademie Maastricht, AHK, Amersfoort, Utrecht, Zeist, Amsterdam, Weesp.

© 2019 Jori Hermsen Producties